Der er mere grund end nogensinde før til at starte din egen samling af træningsudstyr, så du kan holde dig i form, eller komme i form derhjemme. Ikke alene er omstændighederne oplagte, men det er også en tidsbesparelse, der vil give dig mere overskud til at træne, når det passer dig og ikke skulle planlægge lige så meget som ved en tur i træningscenter.

Herunder har vi samlet en gennemgang af de bedste og mest populære træningsredskaber til brug, hvis du ønsker at træne hjemme. Det gør det lettere for dig at finde det, du skal bruge til din træning og slippe for at investere i udstyr du ikke får brugt eller, som ikke har den ønskede effekt. Velkommen til vores guide til det bedste træningsudstyr til hjemmetræning!

Valg af det rette udstyr

Når du har besluttet dig for at træne hjemmefra, er det altid en god ide at planlægge, hvilke dele af kroppen du ønsker at træne og, om der er nogle problemer du skal arbejde udenom, i form af skader eller lignende.

Lav en plan over de ting du gerne vil træne og hvor der er brug for hårdest indsats, så du kan sammensætte et træningsprogram, der tilgodeser det hele. Herunder kan du så læse om de forskellige redskaber der kan gøre din træning sjovere, mere effektiv og mere målrettet til netop det du ønsker. Du kan læse om både fordele, ulemper og, hvad de forskellige redskaber er lavet til og kan hjælpe dig med at træne.

Læs om træningsudstyr som:

Og find netop det, der kan give dig den bedst mulige træning og sørge for, at der kommer mest muligt ud af anstrengelserne.

Træningsbænke

Træningsbænken kommer i mange former og størrelser. Det handler alt sammen om, hvad du gerne vil bruge den til og, hvor mange øvelser du vil kunne lave på den.

Du finder træningsbænke, men en eller flere funktioner og du finder desuden modeller, der kan indstilles til både flad- og skåbænk, så du kan træne både vægte og maveøvelser.

Først kan du vælge, om du ønsker en model, der kan klappes sammen eller en, der skal stå fremme. Der findes rigtig mange gode muligheder for begge dele, men de sammenklappelige modeller er oftest kun de simple modeller med to indstillinger.

Vil du have en lidt mere avanceret model, kan du overveje at investere i en træningsbænk med flere muligheder. Her finder du blandt andet modeller med vægtstangholder, multibænke og hele multistationer, der giver dig en lang række af de samme muligheder for at træne hele kroppen, som du finder i et fitnesscenter.

Vil du gerne finde den bedste? Så læs vores guide til det her.

Hvem har glæde af en træningsbænk?

Denne form for træningsredskab er en rigtig god investering for dig, der ønsker muligheden for at opbygge muskelmasse i overkroppen. Du har muligheder for at lave en lang række forskellige øvelser og hele tiden udfordre dig selv med mere hældning eller anderledes udførelse, når du skal udvikle din rutine.

Fordele og ulemper

En træningsbænk kræver plads og jo mere avanceret den er, des mere plads kræver den. Det betyder at du skal være forberedt på at sætte plads at til din træning, hvad enten den skal stå fremme eller findes frem, når du skal bruge den.

Fordelen er, at du får et alsidigt instrument, der kan bruges til at træne flere muskelgrupper.

Straps

Straps er også kendt som løftestropper og er til dig, der gerne vil løfte vægte uden at skulle lade dig begrænse af selve grebet. Stropperne sættes om håndleddene og spændes derefter om vægtstangen, pull-up baren eller, hvad der ellers skal trænes med. Det gør, at du kan lave flere gentagelser med højere vægt og, at du kan bruge mere fokus på selve løftet frem for grebet.

Hvem har glæde af straps?

Straps er til dig, der vil opbygge muskelmasse – uden at skulle holde dig tilbage, fordi hænderne og håndleddene ikke kan følge med resten af kroppens voksende styrke. Hvis de bruges korrekt, kan du få meget mere ud af din styrketræning med stropperne.

Fordele og ulemper

Det er vigtigt, at du ind imellem træner uden dine straps og eventuelt i stedet benytter dig af handsker eller kalk. Ellers kan du opleve, at din grebsstyrke ikke udvikler sig, eller, at du kommer til at stramme stropperne for meget og derfor ikke får det optimale ud af dine løft.

På samme måde er der store fordele ved strapsene, der ved korrekt brug gør træningen mere effektiv, hjælper dig med at fokusere og nedsætter risikoen for skader.

Måtter

Når du træner hjemme, er det stort set uundgåeligt at du får brug for en måtte. En træningsmåtte kan bruges til stort set alle gulvøvelser, men kan også give bedre balance og fodfæste, når du træner stående. Det er vigtigt, at du finder den rigtige måtte til din træning, så du får den bedst mulige støtte.

Hvem har glæde af en træningsmåtte?

Måtten er et rigtig godt køb for dig, der ønsker at lave træningsøvelser på gulvet. Den sørger for at du ligger behageligt og ikke få ondt ved mavebøjninger eller lignende. Den er et uundværligt redskab i stort set alle hjemmetræningsprogrammer.

Fordele og ulemper

Selv om det er en relativt lille investering og den ikke fylder det store, så er det stadig vigtigt, at du finder den rigtige model og måske ikke nøjes med den billigste.

Husk også, at der er forskel på træningsmåtter og yogamåtter, så du ikke kommer til at købe den forkerte slags.

Handsker

Hvis du dyrker de tunge løft med enten kropsvægt eller vægtstænger, så kan det være rigtig hårdt for hænderne og huden i håndfladerne. Træner du meget og tungt, er det derfor en fordel at bruge handsker for at skåne dine hænder og gøre det lettere at få et godt og sikkert greb, når du træner.

Hvem har glæde af handsker?

Alle, der træner med tunge løft eller på anden måde belaster hænder og håndflader kan have glæde af at træne med handsker. Det gør det lettere for dig at få fat, men gør samtidig, at du kan bibeholde og opbygge din styrke i selve grebet.

Fordele og ulemper

Lige som med alt andet træningsudstyr er der også både fordel og ulemper ved at bruge handsker. Fordele er, at du får et bedre greb og skåner dine hænder, så du i visse tilfælde kan lave flere gentagelser.

Ulempen er, at du får en dårligere føling med selve vægtene og at dit greb og dine muskler derfor udvikles anderledes end når du træner uden handsker eller straps.

Vægte/håndvægte

Den mest effektive måde at opbygge muskler på, er ved at træne med forskellige former for vægte og vil du træne hjemme, kan du finde en række gode, smarte og effektive håndvægte og vægtstænger, der kan være med til at styrke hele kroppen. Vægtene kan bruges både til at opbygge styrke gennem høj vægt og få gentagelser, men også gennem flere gentagelser med lav vægt, derfor er det en god ide at overveje at investere i et sæt med mulighed for at justere på vægten.

Hvem har glæde af vægte?

Alle kan have glæde af vægte, hvad enten det er håndvægte, til at gøre dine gulvøvelser mere udfordrende, til at opbygge muskler eller til at træne hele kroppen. Sammen med måtterne er vægte en af de redskaber, der kan bruges i flest forskellige sammenhænge.

Fordele og ulemper

Det kan være en ulempe, at du sjældent kan nøjes med en vægt og derfor skal afsætte et lidt større beløb og mere plads, hvis du vil inkorporere denne form for træning i dit program. Til gengæld får du så utroligt mange mulige øvelser og kombinationer ud af det, der kan give en varieret og effektiv træning.

Kettlebell

Kettlebell er en alternativ form for vægte, der give mulighed for at bruge en anden form for bevægelse, når du træner. Kettlebells kan bruges til både træning af individuelle muskelgrupper, men også til helkropsøvelser og giver ud over muskler også smidighed og udholdenhed, hvilket er nogle af grundene til den store popularitet kettlebells oplever i tiden.

Hvem har glæde af kettlebells?

Kettlebells kan bruges af stort set alle, der gerne vil have en alsidig og effektiv træning med vægte og samtidig forbrænde rigtig mange kalorier. Det giver en mere velfordelt muskeldefinition og øger samtidig smidigheden i kroppen, hvor vægte kan give en stivhed, hvis ikke der strækkes godt ud.

Fordele og ulemper

Når du træner med kettlebells, er det vigtigt, at du bruger den rigtige teknik og sørger for at være opmærksom på ergonomien, så du ikke får unødvendige skader og ikke ender med at få mindre ud af træningen end ønsket.

Du får et redskab, der kan bruges til en lang række forskellige former for træning og ikke behøver at skifte redskab hele tiden.

Bænkpres

Med bænkpres træner du hele forsiden af overkroppen. Det er her du kan sørge for at definere dine brystmuskler, overarme og skuldre på en gang. Ligesom med så meget andet, handler også denne form for træning i høj grad om teknik og du kan med stor fordel bruge noget tid på at udvikle og forfine teknikken, mens du træner, for du kan hurtigt mærke, når det virker og, når det ikke gør.

Hvem har glæde af bænkpres?

Der er ingen tvivl om, at bænkpres er for dig, der gerne vil opbygge mere muskelmasse og fylde på overkroppen. Der findes mange gode bænke og vægt til brug derhjemme, så du kan træne bænkpres, selv om du ikke er typen, der går i træningscenter.

Fordele og ulemper

Skal du træne bænkpres kan du ikke komme udenom udstyr, der fylder lidt og måske heller ikke er optimalt af skulle pakke op og ned. Derfor kræver det at du har pladsen til at have dit udstyr stående fremme. På samme tid er det en træningsform, der ofte vil kræve, at du har en spotter, der kan hjælpe dig med at få stangen på plads, når armene bliver trætte eller du mister balancen. Modsat er det en virkelig effektiv træning, der giver dig stor effekt.

Foam rollers

En foam roller er som sådan ikke et træningsredskab, men i stedet et hjælpemiddel, du kan bruge efter træning eller som effektiv opvarmning. Rullerne findes både med glat overflade, men også med både riller og dupper, der kan være med til at give en dybere massage, hvis du træner hårdt og har brug for lidt ekstra, for at få musklerne til at slappe af. Brug dem efter end træning eller få en god og effektiv opvarmning.

Hvem har glæde af en foam roller?

Det er fortrinsvis kvinder, der bruger dem, men det betyder bestemt ikke, at mænd ikke kan have glæde af dem. Det er en fantastisk måde at gennemarbejde kroppen på efter en hård omgang træning. Rollerne kan løsne op for spændinger og fjerne ømhed som en almindelige massage – men du kan gøre det selv, kun med brug at din kropsvægt.

Fordele og ulemper

Der er mange fordele ved at bruge en foam roller, den eneste ulempe er egentlig, at du skal tage dig tiden til det. Selve rolleren har samme effekt og fordele som en god, dybdegående massage, der forbedrer dit blodomløb, mindsker ømhed, nedsætter risikoen for skader og giver dig en bedre præstation.

Gymnastikbold

Træningsbolden er et klassisk træningsværktøj, der har rigtig mange forskellige funktioner. Du kan træne hele kroppen igennem og øge udfordringen ved at ændre på den stilling du udfører øvelserne i. En gymnastikbold kan herudover ikke alene bruges til træning, du kan også bruge den, når du leger med baby, sidder på hjemmekontoret eller leger med ungerne.

Hvem kan have glæde af en gymnastikbold?

En gymnastiskbold er utroligt alsidig og kan derfor bruges af stort set alle. Du kan lave klassiske øvelser, dyrke pilates, styrke kroppen efter en fødsel eller bruge den som ekstra udfordring i den daglige træning – der er helt op til dig.

Fordele og ulemper

Når du køber en træningsbold, er det vigtigt, at du sørger for at vælge den rette størrelse og hele tiden sørger for at den er pustet nok op, så du får den helt rette støtte, holdning og højde på dine øvelser. Bolden fylder lidt at have liggende, men den er både godt at træne med, god at sidde på og sjov at lege med, så det er sjældent, at den kommer til ikke at blive brugt.

Push-up bar

Måske kender du ikke til disse, men det er alligevel et både praktisk og effektivt værktøj i hjemmetræningen – og så fylder de ikke mere, end at du også kan tage dem med på ferie. Push-up bars er et værktøj til dig, der gerne vil have mere ud af dine armbøjninger og samtidig skåne dine håndled og hænder. De små håndtag til at stille på jorden gør, at du kan træne mere ergonomisk og komme dybere ned i armene.

Hvem kan have glæde af push-up bars?

Hvis du har armbøjninger som en fast del af din træningsrutine, så kan disse håndtag være en kæmpe hjælp for dig. Både fordi du får mere ud af træningen, fordi du helt automatisk øger belastningen på de muskelgrupper du træner i en armbøjning, når du kan komme længere ned mod underlaget.

Fordele og ulemper

Der er ikke så mange ulemper ved push-up bars, hvis du er ok med at købe træningsredskaber der kun bruges til en øvelse. Omvendt er der rigtig stort udbytte for dig, hvis d er glad for armbøjninger og gerne vil have endnu mere ud af dem du laver.

Træningselastik

Træningselastikker kommer i mange forskellige former og varianter. Du kan finde de helt klassiske elastikker, til at sætte om benene, for at give mere modstand, når du træner ben, lår og numse, men også de lange elastikker med håndtag i enderne, der kan bruges til at træne arme med mere.

Alt efter, hvilken muskelgruppe du ønsker at træne, er træningselastikkerne yderst effektive. Der er stor effekt af den modstand de giver og de er lette at have liggende eller tage med på farten, hvis du vil træne andre steder.

Hvem kan have glæde af træningselastikker?

Elastikkerne er et rigtig godt all-round redskab, som alle kan have glæde af at bruge. De giver mange forskellige muligheder for at træne kroppen uden at skulle bruge store og tunge redskaber og samtidig findes de i flere forskellige længder og sværhedsgrader, så du let og hurtigt kan skalere op eller ned alt efter din daglige form.

Fordele og ulemper

Træningselastikkerne har rigtig mange fordele og de er også blevet meget populære gennem årene. Derfor kan du også finde dem i alle prisklasser og skal være forsigtig med at vælge de billigste, der kan ende med at sprænge, hvis du træner for hårdt med dem. Vælg derfor hellere en lidt dyrere model, der holder bedre og længere, hvis du vil være sikker på at den ikke går i stykker eller bliver mør for hurtigt.