Motionsvaner – Gode træningsvaner giver en sund livsstil

Læs i artiklen, hvordan du kan skabe nogle gode og vedvarende træningsvaner - så du kan få en sund livsstil!


Det er vigtigt for vores krop at dyrke motion. Det kommer både til udtryk i vores fysiske, mentale og følelsesmæssige sundhed. De fleste af os har intentionen om at gå til træning – og mange starter da også – men vejen til at opretholde sine trænings- og motionsvaner kan være fyldt med udfordringer og forhindringer. Fra et travlt liv med mange deadlines til manglen på motivation efter de første uger, får mange af os til at falde fra igen og igen.

Men det er faktisk muligt at skabe sig nogle gode motionsvaner, der kan være med til at opretholde en sund livsstil. I denne artikel vil vi komme ind på, hvordan du får skabt nogle gode, positive og vedvarende motionsvaner, der holder på lang sigt. Det gør vi ved hjælp af disse spørgsmål, som du bør og skal tage stilling til for at nå derhen:

  • Hvad er dine mål?
  • Hvornår kan træningen passe ind i dit liv?
  • Hvilken fysisk aktivitet kan du lide at dyrke?
  • Hvordan kan du forkæle dig selv og din krop efterfølgende?

Først vil vi dog hurtigt runde, hvorfor motion er så vigtig for os og vores krop, så du forstår vigtigheden af at skabe de gode træningsvaner.

Hvorfor er motion vigtigt?

Motion spiller en afgørende rolle for vores generelle sundhed og velbefindende på flere måder. Først og fremmest har det indvirkning på vores fysiske sundhed. Det siges at regelmæssig motion styrker vores hjerte, lunger og muskler, hvilket forbedrer vores kardiovaskulære sundhed og øger vores udholdenhed og styrke. Det reducerer også risikoen for mange kroniske sygdomme som hjertesygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft.

Motion er også en afgørende faktor for mange i forhold til at holde en sund vægt, der er indenfor normalvægten (BMI). Under motion forbrænder du kalorier og du øger sit stofskifte, hvilket bidrager til at du kan holde en normalvægt eller endda tabe dig. Udover at hjælpe på det fysiske velbefindende, har motion også en afgørende rolle for ens psykiske tilstand. Motion frigiver endorfiner, der er afgørende for at forbedre sit humør og reducere stress, angst og depression.

Udover alle disse fantastiske egenskaber som motion har, bidrager regelmæssig træning også til at regulere søvnmønstre og fremme en sundere søvnkvalitet. Det kan mindske ens søvnløshed og forbedre ens evne til at falde i søvn og forblive sovende gennem natten.

Samtidig kan regelmæssig motion øge vores energiniveau og koncentration. Motion er nemlig med til at forbedre blodcirkulationen og ilttilførslen til hjernen, hvilket kan øge vores koncentration, produktivitet og generelle energiniveau i løbet af dagen.

Motion er altså en vigtig del af at have et sundt liv og en sund krop. Nu vil vi begive os ud i at adressere, hvordan du bedst muligt kan skabe nogle gode motiosvaner, så du kan opnå alle de fordele, der er forbundet ved regelmæssig motion. Vi starter med dine mål.

Lav nogle klare og veldefinerede mål for at skabe gode motionsvaner

Det er vigtigt at sætte sig nogle mål, når du starter med at træne. Det har flere fordele, men først og fremmest giver nogle gode og klart definerede mål en retning og et formål med træningen. På denne måde fungerer målene som drivkraften bag ens indsats og hjælper med at opretholde motivationen – især når træningen bliver udfordrende eller rutinemæssig.

Uden mål er det svært at holde fokus og prioritere sin træning. Ved at sætte ord på, hvad du ønsker at opnå med træningen, er det nemmere at finde de øvelser og træningsrutiner, der kan opfylde dit ønske.

Dine mål er særdeles vigtige for at kunne måle fremskridt. Uden dem er det svært at vide, om du er på vej i den rigtige retning. Og fremskridt er særdeles vigtige for at opretholde sin træning og ikke gå død i det undervejs.

Alt i alt er nogle klart definerede mål en afgørende faktor i enhver træningsrutine. Når først du har fundet de rette mål at stile efter kan du se på, hvordan du bedst muligt kan indfri dem.

Tilpas træningen til dit liv

Selvom du begynder at træne, er det vigtigt at huske på, at du stadig har mange andre interesser, som du også skal pleje. Der er mange der går død i deres træning, fordi de sætter alt andet på pause for en stund, for derefter at finde ud af, at der er mange andre vigtige ting i livet – og så er det umuligt at opretholde træningsrutinen.

Du skal derfor finde ud af, hvordan du bedst muligt kan tilpasse træningen til dit liv, så du giver afkald på så lidt som muligt. Det handler både om, hvorvidt det passer bedst at træne morgen, middag eller aften, før eller efter arbejde og hvilke ugedage det giver mest mening. Nogle gange skal træningen også tilpasses nogen i familien – det gælder ofte, hvis der er børn med i ligningen. Det er i denne sammenhæng vigtigt at have en snak om, hvordan du bedst muligt kan få dyrket den motion du gerne vil og sørge for opbakning hjemmefra.

Alt efter hvordan du har mulighed for at tilrettelægge din træning har du mulighed for at dyrke forskellige sportsaktiviteter.

Dyrk en træningsform du godt kan lide for at skabe gode motionsvaner

Alt efter hvornår på døgnet det er muligt for dig at træne, har du forskellige muligheder for at finde en træningsform der passer til dig. Nogle kan bedst lide holdtræning, mens andre foretrækker at træne alene.

Hvis du godt kan lide at træne sammen med andre, har især én sportsgren vundet frem de seneste år: padeltræning. Padel er den sport, hvor du bruger et padelbat til at skyde en bold frem og tilbage over et net til modstanderen. Sportsgrenen er egentlig en blanding mellem tennis og squash. Af andet holdtræning kan også nævnes badminton, fodbold, håndbold og holdtræning i fitness.

Hvis du mere er til at træne alene, har du også mange muligheder. Mange vælger at løbe eller gå en tur, mens andre svømmer, cykler eller dyrker yoga. Du kan også vælge at betale for et fitnessabonnement, hvor du både kan træne cardio og styrke eller lave forskellige træningsøvelser derhjemme.

Hvordan kan du forkæle dig selv og din krop efterfølgende?

Når du har trænet, er det vigtigt at gøre noget godt for sig selv og din krop – noget du måske kan se frem til mens du træner. Her tænker vi på at pleje kroppen på en måde, der giver dig velvære og tilfredsstillelse.

For nogle er strækøvelser meget vigtige efter en træningssession for at mindske og forebygge ømhed og muskelspænding. Andre tyer til et koldt isbad eller brusebad for at reducere muskelømhed og forhindre overbelastning. For andre kan det være gavnligt at pleje kroppen med lidt wellness ved f.eks. at anskaffe sig et infrarødt saunatæppe, der bl.a. er gavnligt i forhold til blodcirkulation og muskelsmerter. Du kan også vælge at ofre penge på massage, der kan løsne stramme muskler og fremskynde muskelrestitution.

Forkælelse drejer sig ikke kun om at gøre noget godt for kroppens muskler mm. Det kan også handle om at spise noget, du sætter særlig meget pris på. Det gælder uanset om det er sunde madvarer eller de lidt mere usunde snacks. Mange giver nemlig sig selv lov til at spise lidt mere usundt, hvis de har trænet – og det er en god rutine at lave, fordi det giver bedre samvittighed.

Ligegyldigt hvilken form for forkælelse du tyer til efter træning, er en ting sikkert – det er vigtigt at forkæle sig selv for at opretholde de gode motionsvaner på sigt.

Rate this post

Skriv en kommetar