- 70 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,36 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#1 Bodylab proteinpulver
Testvinder & det bedst smagende proteinpulver!
Bodylab er Danmarks største forhandler, og det er ikke uden grund! De tilbyder gode produkter med en formidabel smag. De er ikke helt i top i forhold til protein pr. 100 gram, men de tilbyder super god smag samt kvalitet til en super pris. Du kan bl.a. få proteinpulver fra Bodylab med vanilje, Chocolate Banana Swirl samt Cookies og Cream, og der er derfor rig mulighed for at du finder en variant, der passer til din smag. Nogle gange kan du være heldig at finde gode proteinpulver tilbud hos Bodylab, og så kan det anbefales at prøve lidt forskellige varianter.
Læs hele anmeldelsen af Bodylabs proteinpulver
- 70 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,34 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#2 Wispy proteinpulver
Proteinpulver i topklasse!
Med Wispy Proteinpulver fra Musclehouse er du sikret et godt produkt til en god pris og tilmed med en fantastisk kundeservice, der gør hele købsrejsen til en god oplevelse. Deres pulver fås i mange spændende og lækre varianter, der helt klart er værd at tage et kig på. Vælg bl.a. jordbær og hvid chokolade eller caramel cappuccino.
Læs hele anmeldelsen af Wispy proteinpulver
- 73 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,33 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#3 Linuspro Pure Whey 100 Proteinpulver
God allround proteinpulver.
Linuspro's Pure Whey 100 proteinpulver er et godt produkt! Pulveret er af god kvalitet og til en virkelig fair pris. Opblanding og smag er ikke helt på niveau med Bodylab, men stadig fin. Du får dog stadig en god handel i forhold til pris og indhold. Du kan vælge mellem vanilje proteinpulver, jordbær proteinpulver eller chokolade proteinpulver.
Læs hele anmeldelsen af Linuspro Proteinpulver
- 72 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,43 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#4 Fitnessguru proteinpulver
Gode anmeldelser og et velsmagende produkt
Fitnessguru har deres populære One Whey proteinpulver, der er lavet med valleprotein fra græssende køer og som derfor indeholder mere omega 3, vitaminer og mineraler. De har brugt de sidste 13 år på at forbedre opskriften og lave det bedste produkt. De har ikke lige så mange varianter som mange af de andre, men til gengæld er de få varianter de har af en god kvalitet.
Læs hele anmeldelsen af Fitnessgurus proteinpulver
- 82 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,38 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#5 MyProtein proteinpulver
Det højeste proteinindhold
Myprotein er Europas største producent af kosttilskud og er kendte for lave priser og god kvalitet. Efter vi har testet deres produkt er vi af samme opfattelse! Er du udelukkende ude efter et højt proteinindhold er det MyProtein du bør købe. Impact Whey er dog ikke det bedste produktet ift. smag og opblanding. MyProtein fås i virkelig mange forskellige varianter - det er nok den forhandler med det størst udvalg.
Læs hele anmeldelsen af MyProtein proteinpulver
- 79 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,35 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#6 Naturecan Grass-Fed Whey Proteinpuler
Proteinpulver med højt indhold af protein pr. 100 gram til en god pris
Naturecan Grass-Fed Whey Proteinpuler er lavet med 100% naturlige smagstoffer og er testet af tredjepartslaboratorium. Valleproteinen har en høj kvalitet, produktet er hormonfri og emballagen er bionedbrydelig. Der er derfor mange fordele ved dette produkt, der er værd at tage i betragtning, selvom det er ikke er den bedste proteinpulver i vores test.
- 76 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,36 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#7 IN2ZYM Whey 100 Proteinpulver
Proteinpulver til en fornuftig pris
IN2ZYM Whey 100 proteinpulver er et proteintilskud du kan bruge i forbindelse med sport og fitness. Pulveret kan med fordel bruges som mellemmåltid. IN2ZYM Whey 100 proteinpulver består af en blanding af valleprotein-koncentrat i høj kvalitet til en fornuftig pris. Proteinindholdet i IN2ZYM Whey 100 proteinpulver er rimelig gennemsnitligt. Produktet forhandles af Musclehouse, der har en fremragende kundeservice.
- 77 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,23 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#8 EASIS Whey Proteinpulver
Billig proteinpulver
EASIS Whey Proteinpulver er et produkt til en god pris, da det koster 0,23 kr. pr. gram protein. Produktet har ikke noget ekstraordinært i sig, men hvis du udelukkende er interesseret i proteinets effekt og at finde det billigste proteinpulver til din træning, så er dette produkt lige noget for dig.
- 76 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,39 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#9 BioTechUSA Vegan Proteinpulver
En vegansk proteinpulver der fås i flere smage
BioTechUSA Vegan er til dig, der ønsker proteinpulver uden animalske ingredienser. Den veganske proteinpulver er både velsmagende og fås i flere forskellige smagsvarianter. Så selvom du ønsker et vegansk produkt, kan du sagtens finde pulver med et udvalg at vælge fra. Den er derfor også velegnet, hvis du er laktoseintolerant eller ikke tåler gluten.
- 77 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,39 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#10 Bulk proteinpulver
Et fint produkt - dog lidt dyrere end de resterende
Bulk er en stor europæisk producent af kosttilskud. De har formået at skabe et proteinholdigt produkt med god smag til en okay pris. Der er dog bedre alternative på listen alt efter, hvis du er meget prisbevidst eller ønsker et særlig højt proteinindhold. Du får dog mulighed for at vælge mellem mange forskellige varianter med Bulk.
Læs hele anmeldelsen af BulkPowders Proteinpulver
- 78 g. protein pr. 100 g.
- Smag og kvalitet
- 0,38 kr. pr. gram protein
- Kundeanmeldelser
- Suplabs vurdering
#11 LinusPro Whey 100 Proteinpulver
God dansk kvalitet - dog dyrere end mange andre varianter
LinusPro Whey 100 proteinpulver er et dansk produceret kosttilskud, som er registreret som et kosttilskud hos Fødevarestyrelsen. Hvis du køber LinusPro Whey 100 proteinpulver får duet produkt af høj kvalitet. Denne proteinpulver fra LinusPro er dyrere end deres Whey Pure Whey 100 - dog er der også en større mængde protein pr. 100 gram i denne variant.
Læs hele anmeldelsen af Linuspros proteinpulver
Proteinpulver bedst i test - Sådan anmelder vi produkterne
I vores proteinpulver test anmelder vi produkter fra mange forskellige brands, så du nemt kan få et overblik over proteinpulver bedst i test. Iblandt vores test kan du både finde vegansk proteinpulver, økologisk proteinpulver samt billigt proteinpulver.
Når vi anmelder produkterne, bruger vi forskellige parametre, der tilsammen giver vores samlede vurdering af produktet. Kriterierne vi laver proteinpulver anmeldelser ud fra er følgende:
- Mængden af protein: Her kigger vi på hvor meget protein pr. 100 gram der er at finde i produktet.
- Smag: Vi undersøger, hvordan produktet smager og hvor mange smagsvarianter produktet fås i. Derudover ser vi på kvaliteten af produktet.
- Pris: Hvis du jagter billigt proteinpulver, kan du med fordel bruge denne parameter til at se, hvilken variant du skal vælge. Du får nemt et overblik over de enkelte produkters priser, så du kan finde den billigste proteinpulver. Prisen bliver vurderet i forhold til mængden af protein, så man er sikker på at få kvalitet for pengene.
- Kundeanmeldelser: Vi ser på den enkelte forhandlers Trustpilot-score og undersøger, hvad kunderne siger om forhandleren. Det giver et godt og hurtigt overblik over, hvor gode oplevelser tidligere kunder kunderne har haft, når du har handlet hos forhandleren.
- Suplabs vurdering: Det er en overordnet vurdering af produktet baseret på de 4 ovenstående punkter.
Målet med at anmelde produkterne er, at du nem kan overskue hvordan du finder det billigste proteinpulver, det bedst smagende produkt og produktet med størst tilfredshed blandt forbrugerne.
Vi tager ikke højde for, hvis der er et proteinpulver tilbud hos den enkelte forhandler. Priserne i vores test er de generelle priser på produktet, men du kan gå ind på de enkelte forhandlere og tjekke om der skulle være en tilbudspris. Ofte kan du være heldig at finde proteinpulver tilbud hos de fleste brands til Black Friday og januar, der er den store træningsmåned.
Hvad er proteinpulver?
Proteinpulver er et at de mest populære kosttilskud i Danmark. Kosttilskuddet består i høj grad af proteiner fra forskellige kilder, som er omdannet til pulver, hvilket gør det let at indtage.
Proteinpulver udvindes mange steder fra som f.eks. fra komælk, æg, ris, hamp, ærter og soja. Den mest populære form er valleprotein, som udvindes fra komælk ved at rense mælken fra kulhydrater, fedt og endda for protein – den del der er langsomt optageligt. Proteinpulver lavet ved valleprotein kaldes ofte Whey 100, hvilket bl.a. er tilfældet ved Bodylabs proteinpulver (vinderen i vores test), Linuspros proteinpulver samt proteinpulver fra IN2ZYM. Efter rensning af mælken indeholder valleproteinpulver ca. 80% protein, som er hurtigt optageligt.
Ønsker man i stedet langsomt optageligt protein, skal man vælge kasein proteinpulver, som langsomt frigøres i blodet over flere timer. Vi har dog ingen kaisen proteinpulver med i vores test.
Mange er af den opfattelse, at proteinpulver giver en effekt i sig selv. Dette er ikke tilfældet, da det bare er protein på samme måde som kyllingekød, oksekød eller andre proteinholdige fødevarer. Det er altså bare et kosttilskud, som man kan bruge til nemmere at nå sit daglige proteinbehov i stedet for at proppe sig med proteinrig mad. Hvis du træner flere gange om ugen har din krop brug for flere proteiner. Det kan dog være svært at opnå dit egentlige proteinbehov igennem kosten, og derfor er proteinpulver en fremragende måde at få den nødvendige mængde proteiner.
Studier viser at nybegyndere indenfor træning ikke har den store effekt af en øget mængde proteiner, men hvis tidsperioden forlænges og både træningsfrekvensen samt volumen øges, kan det have positiv effekt på styrke og hypertrofi (muskeltilvækst) hos både relativt nye og øvede [1].
Hvorfor skal kroppen bruge proteiner?
Protein er sammen med fedt og kulhydrater et af de tre makronæringsstoffer. Hvor kulhydrater hovedsageligt bruges som kroppens brændstof, er protein kroppens byggesten. Store dele af de proteiner vi indtager gennem vores kost, bruges til at opbygge muskler.
Hvis man styrketræner er det vigtigt at indtage tilstrækkeligt med protein, så kroppen har mulighed for at genopbygge musklerne efter hver træning.
Hvis du ikke indtager nok protein i løbet af dagen, vil du opleve ikke at få større muskler gennem din træning. Du vil desuden hurtigt kunne ramme en grænse, hvor det er svært at blive stærkere eller større. Det er dog ikke nok at indtage nok proteiner. Det er også vigtigt at sørge for at kroppen er i balance med andre vigtige vitaminer og mineraler. Hvis du vil vide mere om dette, kan du læse mere om mikronæringsstoffer/vitaminer og mineraler her.
Hvor meget protein har kroppen brug for?
Dit daglige proteinbehov afhænger af, hvor meget du træner og ikke mindst, hvor meget du vejer. Kvinder og mænd har desuden brug for lige meget protein. En meget brugt tommelfingerregel er, at personer der styrketræner (meget) skal indtage ca. 1,7 gram protein pr. kg kropsvægt. Det betyder at en person på 80 kg skal indtage omkring 136 gram protein i løbet af en dag. Dette proteinbehov kan få mange være svært at få dækket gennem almindelig kost. Derfor er whey proteinpulver en god måde at sørge for at få det daglige proteinbehov dækket tilstrækkeligt.
Det er dog vigtigt at gøre opmærksom på, at der er lavet mange undersøgelse omkring en persons daglige proteinbehov og der ikke et endegyldigt svar på det præcise behov for proteiner. Derfor er ovenstående tommelfingerregel (der er baseret på eksperters råd og vejledning) blot vores bud på, hvor meget protein kroppen har brug for.
Har proteinpulver bivirkninger og skal man være opmærksom på dem?
Er du bange for, at proteinpulver er skadeligt? Eller undrer du dig over, hvorvidt proteinpulver er sundt? Bare rolig - i dette afsnit af vores guide vil vi gå i dybden med de bivirkninger, der kan opstå. Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at pulveret ikke har nogen bivirkninger, der er farlige eller som man skal være bange for. Der er dog nogle få bivirkninger man kan opleve ved at indtage pulveret. Fælles for bivirkningerne er, at de oftest kun finder sted ved overdrevent brug:
- Få personer oplever at deres hud bliver mere uren. Det forsvinder igen, hvis man stopper med at indtage pulveret. Hvis du har problemer med uren hud, kan du læse mere om kollagen, der er et kosttilskud, som hjælper til en bedre sundhed i huden.
- Ved overdrevent indtag kan man få ondt i maven/diarre.
- Vær opmærksom på om du enten er laktoseintolerant eller har mælkeallergi, da du i så fald vil have problemer med at indtage mange typer af proteinpulver, da disse er lavet på komælk. I vores proteinpulver test ovenfor kan du finde en laktosefri proteinpulver, der endda er en vegansk proteinpulver. Den er fra BioTechUsa og har et proteinindhold på niveau med andre proteinpulvere i testen.
Vi har skrevet en uddybende artikel om proteinpulvers bivirkninger, som du kan læse her. I artiklen gennemgår vi de mest relevante informationer omkring proteinpulver og bivirkninger. Vi ser også på nogle af de myter, der er om proteinpulver.
Det er dog de færreste der oplever bivirkninger. Proteinpulver kan derfor passende indtages som et protein-kosttilskud efter træning eller i andre situationer. Det er dog en god idé at indtage ens daglige proteinbehov i løbet af hele dagen frem for kun at indtage proteindrikke, proteinbarer eller andre former for proteinholdige kosttilskud.
Er proteinpulver bedre end andet protein?
Det korte svar: Nej, proteinpulver er ikke bedre end andre proteinkilder. Det kan være lige så godt som mange andre gode proteinholdige kilder som f.eks. æg, oksekød, kylling, fisk og mælkeprodukter, da det indeholder gode mængder af de essentielle aminosyrer som kød også gør. Det er vigtigt at variere sin kost, så man får protein og alle andre næringsstoffer fra forskellige kilder.
Hvilke proteinkilder der er bedst, afhænger i høj grad af den enkelte persons behov og livssituation. Hvis du er i gang med et vægttab, er f.eks. kyllingebryst særlig godt, da denne slags kød næsten ikke indeholder fedt. Du kan læse mere om proteinpulver og vægttab.
Proteinpulver har følgende fordele:
- Proteinpulver fra komælk har en komplet aminosyreprofil ligesom kød og æg også har (da de indeholder alle 9 essentielle aminosyrer). Det er disse aminosyrer, der skal bruges til proteinsyntese (muskelopbygning).
- Det er lettere at styre dine madplaner og følge din kostplan med proteinpulver, da det har et lavt indhold af kulhydrater og fedt.
- Det er mere overskueligt at tage en proteinshake end en madpakke, når du skal træne.
- Hvis din proteinrige mad er ved at blive ensformigt, kan du nemt variere med en proteinshake.
- Du skal bruge mindre tid på madlavning, forberedelse og rengøring, hvis du tager en proteinshake i stedet for almindelig mad.
- Pulver er billigere end kød. Fedtfattigt svine-, okse- og kyllingekød koster en del mere pr. gram protein end proteinpulver gør. Fisk og æg er desuden endnu dyrere. I vores proteinpulver test ovenfor kan du nemt få et overblik over de bedste proteinpulvere ift. indholdet af protein pr. 100 gram.
Du kan derfor sagtens erstatte proteinholdige måltider med det proteinholdige kosttilskud.
BCAA vs. proteinpulver
Mange har hørt om BCAA, som er 3 essentielle aminosyrer. Man både få BCAA-pulver og BCAA-piller, som man kan indtage udelukkende sammen med vand. Derfor er dette kosttilskud nærmest 100% ren protein uden yderligere kalorier. Af denne grund er der mange der bruger BCAA-kosttilskud i forbindelse med vægttab eller cutting. Der er dog ikke nogen forskning som underbygger, at det skulle være bedre end proteinpulver. Desuden skal det tilføjes, at det jo ikke indeholder en komplet aminosyreprofil, og derfor opfattes proteinpulver for manges vedkommende at være et bedre valg.
BCAA-pulver fås desuden ofte i forskellige smage, men ikke i lige så mange forskellige varianter som proteinpulver. Her ligger der nok til grund at der er mange flere der vælger proteinpulver fremfor BCAA.
Vil du gerne vide mere om BCAA, har vi ligeledes lavet en test og guide til dette kosttilskud. I testen kommer vi - ligesom i denne test - ind på de bedste produkter i kategorien og så guider vi dig til, hvordan du bruger kosttilskuddet.
Proteinpulver til vægttab
Mange af de personer der træner for at opnå et vægttab, overvejer at købe proteinpulver (eller andre kosttilskud), men spørgsmålet er, om det kan bruges, når man er på slankekur og vil tabe vægt? Til dette er svaret helt bestemt 'Ja'. Mange af grundende til, hvorfor det er oplagt i forbindelse med vægttab, er allerede nævnt ovenfor. Udover disse ting har proteinpulver en større mæthedsværdi end kulhydrater og fedt. Det betyder at du ikke vil føle dig lige så sulten som normalt.
Derudover indeholder det stort set ikke sukker. Det betyder, at det ikke påvirker dit blodsukker eller insulinniveau ret meget, hvilket gør at din krop i højere grad bruger dine fedtdepoter som energikilde, hvis du altså ikke har spist for meget. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du skal indtage i løbet af en dag kan du med fordel bruge som ligevægtsindtag beregner.
Alle proteinpulvere kan bruges til vægttab. Hvis du leder efter den bedste proteinpulver til vægttab er det selvfølgelig en god idé at lede efter en variant med lavt indhold af fedt og kulhydrater og et højt indhold proteiner, men alle ovenstående produkter er egnede til formålet.
Timing og dosering
Hvor meget proteinpulver har du brug for og hvordan skal du time det, så du får det største udbytte af det proteinholdige kosttilskud? Vi har lavet en lille guide til, hvor stor en dosis du skal tage af gangen, og hvornår på dagen det giver mening af indtage en shake. Dog er det vigtigt at tage udgangspunkt i den dosis, som den enkelte producent foreskriver for ikke at overdrive brugen af produktet.
Timing: Hvornår skal du indtage det?
Der er forskellige oplagte tidspunkter at indtage proteiner på, så du får det største og bedste udbytte. Dem vil vi gennemgå nedenfor. Dog er det vigtigt at indskyde, at timingen har vist sig i flere undersøgelser kun at have en lille effekt. Det vigtige er blot at indtager nok proteiner i løbet af dagen. Det vigtigt er derfor at gøre, hvad der passer bedst ind i din døgnrytme. Det kan dog være en fordel at tænke på timingen af dit protein-indtag ind i din dagligdag for at sikre sig, at du får nok proteiner.
Efter træning:
Det klassiske tidspunkt at indtage det på er lige efter træning. I den forbindelse bliver begrebet ”window of opportunity” ofte nævnt. Det er det tidspunkt efter træningen, hvor ens krop er ekstra god til at optage protein. Det giver god mening at indtage en shake lige efter træningen, da kroppen har behov for protein. Ofte er det også et par timer siden man sidst har spist et måltid, når man træner. Du kan desuden vælge at indtage pre-workout inden træning. Pre-workout hjælper dig til at optimere din træningsoplevelse og giver dig ekstra energi. Du kan evt. også indtage kreatin efter træning, da det har en god dokumenteret effekt.
Om morgenen:
Hvis man skal have tilstrækkeligt med søvn, skal de fleste have 7-8 timers nattesøvn. Det har en lang række fordele at sove mindst 7 timer i træk bl.a. en bedre restitutionsevne, der hjælper til større muskler. En god nattesøvn kan dog også hjælpe en med vægttab, hvis det er det, der er målsætningen. Når man ikke spiser i 8+ timer i træk, har kroppen morgenen brug for en proteinrig og sund morgenmad.
Hvis man ikke er så god til morgenmadsmåltidet eller ikke spiser en helt masse skyr, æg eller kyllingebryst, giver det meget god mening af indtage proteinpulver om morgenen. Det giver ens krop nogle proteiner at arbejde med. Morgenmadsmåltidet er desuden en oplagt mulighed for at blande pulveret op i morgenmaden eller i en smoothie. Der er mange muligheder for at finde en smagsvariant, der passer til det netop dit morgensmåltid. Mange af de bedste proteinpulvere i vores test har mange forskellige smagsvarianter at vælge imellem.
Om aftenen:
Når man skal til at gå i seng ved man, at man ikke kommer til at spise de næste 7-9 timer. Selvom du sover, arbejder kroppen dog stadig på at genopbygge musklerne efter dagens aktiviteter og evt. styrketræning. Det kræver proteiner. Løsningen er her at indtage noget langsomt optageligt protein (kaseinprotein) om aftenen. Dette er især meget brugt blandt bodybuildere, der prøver at opbygge mest muligt muskelmasse på deres krop (hypertrofi). Det er også oplagt at indtage fiskeolie om aftenen, da dette har mange gavnlige effekter. Generelt er det vigtigt at sørge for at have indtaget alle nødvendige vitaminer og mineraler i løbet af en dag, så kroppen har de bedst mulige betingelser.
På farten:
Man skal sørge for at indtage tilstrækkeligt med protein løbende over dagen - hvilket vi har været inde på tidligere. Hvis du har travlt med arbejde eller lign. og derfor ikke kan kan sikre dig at du indtager proteinrige måltider, er det perfekt at supplere din kost med proteiner i form af proteinpulver, færdiglavet proteinshake eller proteinbar.
Dosering: Hvor meget bør du indtage?
Doseringen afhænger af ens daglige proteinbehov. Ofte kan du få dit behov dækket gennem en enkel proteinshake. Hvis du vejer 90 kg og vil have 1/5 af dit proteinbehov igennem en shake, skal du tage ca. 35-40 gram proteinpulver for at få ca. 30 g protein. Der er selvfølgelig forskel fra produkt til produkt.
I valleprotein er på ca. 70-80% protein pr. 100 gram. Tager du derimod weight gainer er der ofte kun 30% protein, hvilket betyder at du skal indtage meget mere for at opnå dit proteinbehov. Se på varedeklarationen for det produkt du har købt eller har tænkt dig at købe og tag udgangspunkt i det. Der står direkte i vores test af de bedste proteinpulvere, hvor meget protein de forskellige producenters produkter indeholder.
Hvordan indtager man proteinpulver?
Der er mange måder, hvorpå du kan indtage proteinpulver. Det mest almindelige er at blande en scoop (= 1 fyldt måleske på ca. 35 gram, der medfølger) sammen med ca. 0,4 liter vand eller mælk. Dette er også den mest praktiske måde. Hvis du påtænker at indtage proteiner efter træning, kan du nemt kan have en shaker med, hvori der er 35 gram pulver, så du nemt kan hælde vand i og drikke.
Det er dog kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan indtage pulveret. Du kan spise det sammen med din havregryn, bruge det i kager, smoothies eller til f.eks. pandekager.
Opskrifter med proteinpulver
Der findes et utal at lækre og sunde proteinopskrifter på nettet, som du kan prøve af. Der findes ligeledes forskellige træningsbøger med forslag til, hvordan du på en velsmagende og lækker måde kan få dækket dit proteinbehov. Det bedst kendte måltid er nok pandekager med proteinpulver. Råvarerne til pandekagerne er sunde og smager stadig rigtig godt efter at de blandes op med proteinpulver. Man kan med fordel bruge æg, havregryn, vaniljesukker og mælk til sine proteinpandekage opskrift.
Der findes desuden mange gode opskrifter til proteinsmoothies, kager, brød, milkshakes og meget mere. Du kan faktisk også lave dine egne hjemmelavede proteinbarer. Dette tager tid, men giver dig nogle billige proteinbarer samtidig med, at du udnytter at proteinpulver er billigere end proteinbarer.
Hvilken type proteinpulver skal man vælge?
Der findes flere forskellige slags proteinpulver. Derfor er det selvfølgelig relevant at klarlægge, hvad der der af fordele og ulemper ved de forskellige typer. Vi vil først og fremmest gennemgå valleprotein, der er den mest almindelige og kendte type. Derudover vil vi gennemgå kaisen proteinpulver, pulver fremstillet af ris, æg, soja, ærter eller hamp samt whey isolate proteinpulver.
Valleprotein
Denne slags protein er udvundet fra komælk og klart den mest almindelige proteinpulver. Dette skyldes at det er den billigste form for protein. Denne form for protein har en komplet aminosyreprofil og smager oftest bedre end de andre alternativer. Alle disse faktorer gør valleprotein til den bedste proteinkilde for mange. Valleprotein optages i øvrigt i kroppen i løbet af en times tid. Det er derfor oplagt at indtage lige efter træning.
Kaseinprotein
Kasein protein er også udvundet fra komælk, men bliver i modsætning til valleprotein optaget over længere tid. Der går ca. 8 timer før kaseinprotein er optaget. Dette skyldes at kasein danner små klumper, når det kommer i kontakt med mavesyren, hvilket gør at proteinerne derfor langsomt bliver frigivet. Man kan indtage kasein både om morgenen og aftenen, men det er specielt nyttigt til at forsyne kroppen med proteiner så længe man sover. Derfor anbefales det ofte at drikke en shake med kasein proteinpulver umiddelbart inden sengetid.
Æg, ris, ærte, soja & hamp proteinpulver
Proteinpulver kan laves af mange forskellige kilder som f.eks. æg, ris, ærter, soja og hamp. Fælles for protein udvundet fra disse kilder er følgende:
- De er en del dyrere end den populære produkter med valleprotein
- De anvendes ofte af vegetarer, veganere (bortset fra æg) og personer med laktoseintolerans eller mælkeallergi.
- De optages en smule langsommere end valleprotein, men hurtigere end kaseinprotein.
- De er på hver sin måde gode at bruge i madlavning. Flere bager f.eks. brød med ris-protein og udnytter det i mange andre opskrifter med proteinpulver.
Varianter som ærte-protein og ris-protein har ikke en komplet aminosyreprofil, hvilket vil sige at man skal være ekstra opmærksom på at få de rette proteiner, hvis man vælger at bruge en af disse typer til at erstatte f.eks. kød. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kan erstatte kød med andre proteinholdige produkter eller proteinpulver kan det være en god idé at rådføre sig med sin læge.
Hvis du søger en vegansk proteinpulver eller en laktosefri proteinpulver kan du med fordel læse om produktet fra BioTechUSA, der er med i vores test. De laver en af de bedste veganske proteinpulver på markedet, der er lavet på ærteprotein, risprotein og soja.
Whey isolate proteinpulver
Den store forskel imellem whey protein (som vi har testet ovenfor) og isolat protein er en øget mængde af proteiner i pulveret samt mindre fedt og færre kulhydrater. Bodylabs Isolat proteinpulver indeholder f.eks. 81 gram protein pr. 100 gram sammenlignet med blot 70 gram i deres normale whey pulver. Whey proteinpulver skal igennem en del processer for at blive til proteinpulver. Efter disse processer indeholder kosttilskuddet omkring 7o-80% protein, og de resterende 20-25% er kulhydrater og fedt.
For at lave isolat proteinpulver skal det igennem flere "rensnings"-processer, som får proteinindholdet op på 80-90 gram protein pr. 100 gram. Isolat har stadig den samme aminosyreprofil, da det er udvundet fra de samme proteiner. Det er oftest billigst at købe normal whey protein, da den ekstra proces for at frasortere fedt og kulhydrater gør isolat-protein dyrere. Vi anbefaler derfor whey proteinpulver - medmindre du er på en meget streng diæt uden fedt og kulhydrater eller andet.
Hvad er forskellen på native whey og normal whey?
Native whey har et større indhold af leucine, der er en aminosyre. Tidligere forskning har vist at leucine har en større effekt på proteinsyntesen sammenlignet med andre aminosyrer. Derfor burde native protein give en større anabolsk effekt. Ud fra en undersøgelse med 24 unge testpersoner, der fik et tilfældigt indhold af enten normalt whey eller native whey, kunne forskerne se en forøgelse af leucine indholdet i blodet hos indtagere af native whey. Dog skal det tilføjes at forskellene så små, at det ikke havde den store betydning i det store billede.
Smagsvarianter
Blandt de forskellige producenter kan du finde et bredt udvalg af smagsvarianter. Men hvilken smagsvariant smager bedst og kan anbefales? Dette spørgsmål får vi ofte og hvis dit kendskab til forskellige smagsvarianter ikke er så stort, kan være svært at vide, hvad man skal gå (eller ikke gå efter). Vi har derfor lavet benarbejdet og fundet de 3 mest almindelige smagsvarianter. Vi beskriver, hvem smagsvarianterne hver især henvender sig til.
Proteinpulver med chokoladesmag
Smagen af chokolade i proteinpulver er nok den mest populære i Danmark. Der findes et hav af forskellige udgaver af chokoladesmagen, der differentierer sig fra producent til producent. Men fælles for producenterne er, at stort set alle har en variant med chokolade.
Chokoladesmag er bedst for dem der godt kan lide kakaomælk og søde smage. Det er også en rigtig god all-round-smag, der egner sig godt til at blande op med mælk. Chokoladesmagen er desuden god til hjemmelavede proteinbarer, pandekager med proteinpulver og til at spise i kage eller til sin morgenmad. Generelt egner den sig godt til madlavning og smager godt i shakes.
Vaniljesmag
Vanilje proteinpulver er også blevet meget populært. I de bedste varianter fra f.eks. Bodylab kan smages næsten forveksles med risengrød, vaniljemilkshake eller vaniljeis. Denne variant er god til brug i smoothies, kager og selvfølgelig milkshakes.
Proteinpulver med jordbærsmag
Jordbærsmag er ikke lige så egnet til madlavning og proteinopskrifter som de andre varianter, men smager til gengæld hammergodt når den bare blandes op med vand. Jordbær er en smag som mange elsker og er perfekt til at have med i sin shaker.
Udover ovenstående kan du findes alverdens andre smagsvarianter ved at gå på udkig hos den enkelte producent ovenfor. Der laves desuden løbende nye varianter. Det er også en mulighed at finde proteinpulver uden smag. Proteinpulver uden smag er ofte relevant, hvis du ikke er så meget til søde smage eller skal bruge proteinpulveret i madlavning.
Hvordan finder jeg den bedste smag?
Når du skal finde den bedste smag for dig bør du overveje at finde en producent, der generelt klarer sig godt på smagen? (Se kriteriet smag i vores test). Derudover er det også meget forskelligt fra person til person, hvilke smagsvarianter man synes om. Derfor kan det være en god idé at prøve sig frem. De fleste producenter har gjort deres ypperste for at lave nogle smagfulde og velsmagende produkter, der er lækre at nyde.
Ofte stillede spørgsmål om proteinpulver
ℹ️ Hvad er proteinpulver?
Proteinpulver er proteiner fra proteinholdige fødevarer, som er blevet frasorteret og omdannet til pulver, så det er let (og billigt) at få sine proteiner.
🔝 Hvad gør proteinpulver?
Proteinpulver består af proteiner og indtages af personer, der har et ønske om at forøge deres proteinindtag. Det giver altså kroppen flere proteiner, der er en vigtig byggesten for bl.a. dine muskler. Når du træner ødelægges muskelfibrene i kroppen. Protein er med til at genopbygge de muskelfibre der ødelægges, når man træner. Pulveret er især godt for dig der ikke får nok protein gennem kosten.
🤔 Er der forskel på proteinpulver?
Der er stor forskel! Du kan hurtigt komme til at købe en dyr variant med relativt få proteiner og dårlig smag/opblanding – vi anbefaler derfor at læse vores test igennem så du vælger den rigtige.
💪🏼 Får jeg større muskler af proteinpulver?
Proteinpulver er ikke et vidundermiddel, som giver dig større muskler – uden arbejde. Hvis du spiser en proteinholdig kost behøver du ikke proteinpulver. Det er dog et godt supplement til kosten, da det kan være dyrt at købe proteinholdige fødevarer. Mange har også svært ved at opnå tilstrækkeligt med proteiner i løber af dagen. Her er en proteinshake et godt redskab til at opnå dette – f.eks. på arbejdet.
🥛 Hvor meget proteinpulver om dagen?
Der er ikke et helt enkelt svar på, hvor meget du bør indtage om dagen. Det afhænger nemlig af flere ting. Bl.a. har din vægt og daglig motion stor betydning for, hvor meget protein din krop har brug for. Pulveret bruges ofte som et supplement til kosten. Hvis det er tilfældet, anbefales det generelt at indtage 1-2 portioner om dagen med 20-30 gram pulver.
🏋🏼 Hvornår skal man indtage proteinpulver?
Hvornår du bør indtage det afhænger af din træningsform, dine mål med træningen og hvilken almindelig kost du indtager. Du kan både vælge at indtage det før og efter træning, ligesom du også kan bruge proteinpulver som en mellemsnack.
🐮 Hvad er proteinpulver lavet af?
Proteinpulver er normalvis fremstillet af valle. Valleprotein er lavet på mælk. Du kan imidlertid også finde proteinpulver der fremstilles af kaisen-, soja-, ærte- eller rispulver.
🩺 Er det sundt at spise proteinpulver?
Hvis du bruger det som et supplement til en ellers varieret kost, kan det være særdeles sundt. Det gælder især, hvis du er i gang med muskelopbygning eller genoptræning. Proteinpulver skal dog ikke tages i for store mængde, da det vil have negativ påvirkning på kroppen. Det er også vigtigt at lægge vægt på, at der ikke er noget der kan erstatte en god, sund og varieret kost.
⚖️ Er proteinpulver godt for vægttab?
Ja, hvis det bruges som et mellemmåltid eller lignende. Pulveret kan være mættende og kan derfor reducere din sult. Ved at indtage proteinpulver kan du mindske overspisning og indtagelse af for mange kalorier. Dog må det ikke erstatte en varieret kost.
🚫 Hvad er bivirkningerne ved proteinpulver?
Hvis du holder dig til producentens anbefalinger for indtagelse, er der ingen bivirkninger ved kosttilskuddet. Dog kan et alt for højt forbrug medfører en række bivirkninger, der bl.a. tæller dehydrering, nyreskader og fordøjelsesproblemer. Du kan også risikere at få en allergisk reaktion – dette gælder især proteinpulver med valleprotein, da det er fremstillet af komælk.
Kilder
Det Europæiske Unions Tidende: "Kommisionens forordning af 16. maj 2012 om fastlæggelse af en liste over andre tilladte sundhedsanprisninger af fødevarer end dem, der henviser til en reduceret risiko for sygdom og til børns udvikling og sundhed"
National Library of Medicine: "The effects of protein supplements on muscle mass, strength, and aerobic and anaerobic power in healthy adults: a systematic review"
National Library of Medicine: "Protein timing and its effects on muscular hypertrophy and strength in individuals engaged in weight-training"
National Library of Medicine: "Emerging trends in nutraceutical applications of whey protein and its derivatives"
National Library of Medicine: "Native whey protein with high levels of leucine results in similar post-exercise muscular anabolic responses as regular whey protein: a randomized controlled trial"