Interview med kostvejleder Mads Melballe – @HealthByBalance

Dybdegående interviewl med kostvejleder fra HealthByBalance - Mads Melballe


Hej Mads! Hvad laver du til dagligt?

"Til dagligt studerer jeg Global Nutrition and Health på VIA N i Århus. Samtidig så arbejder i Bodyman Aarhus, hvor jeg betjener og rådgiver kunder om træningsudstyr, ernæring og kosttilskud. Derudover så går meget af min tid med at drive mit eget firma: Health by Balance, hvor jeg hjælper klienter til at øge deres muskelmasse eller tabe fedt vha. kostplaner samt træningsprogrammer. Selvfølgelig bruges der så også en del tid på min egen træning, som foregår 6 gange om ugen."

Det lyder som en del tid du bruger omkring din træning - hvad vækkede egentlig din interesse for træning og kostvejledning?

"Jeg har altid været relativt fysisk aktiv. Jeg har i mine yngre år gået til svømning, hvorefter dette med tiden blev skiftet ud med løbeture og noget meget let styrketræning hjemme på mit værelse. Noget i stil med 100 maverulninger, lidt armbøjninger og nogle curls med en vægtstang. Derefter blev jeg grebet af fodbold. Jeg tror min store interesse for styrketræning kom lidt af, at jeg selv synes jeg var meget tynd og spinkel. Da jeg så begyndte at træne (selvfølgelig med hovedet under armen – ligesom vi alle begynder) kom der hurtigt lidt resultater, hvilket greb mig meget. Dét gjorde jeg fik lyst til at blive ved, derefter kom interesse for kost helt naturligt, da jeg begyndte at læse mig frem til, hvordan de to ting hang sammen."

"Kostvejledningen kom så som en naturlig følge af, hvordan min viden voksede, og mine egne resultater også kom. Så at blive uddannet kostvejleder kom helt naturligt, da folk i forvejen var begyndt at benytte sig af min hjælp til at nå deres egne mål."

Citat
"Jeg tror min store interesse for styrketræning kom lidt af, at jeg selv synes jeg var meget tynd og spinkel. Da jeg så begyndte at træne kom der hurtigt lidt resultater, hvilket greb mig meget."

Du nævnte dit firma før, kan du fortælle lidt mere om det?

"Mit firma hedder Health by Balance, hvilket meget godt illustrer hvilke principper dét bygger på. Jeg går meget op i, at man ikke er fanatisk, samt at man ikke udelukker noget af sit liv. Der skal være plads til at leve, og have det sjovt. I min optik handler det meget om, at man blot formår at balancere dette med sine mål, hvilket også tit er det jeg hjælper mine klienter med. Jeg tilpasser deres livsstile til dem og deres mål i stedet for at ændre dem totalt. Det er utroligt svært at ændre menneskers vaner og livsstile. Derfor går jeg meget op i, at man tilpasser og finder den rigtige metode for det enkelte individ i stedet fremfor at proppe fanatiske livsstile nedover dem. Sloganet for Health by Balance/min filosofi er: ”Sundhed er et liv i balance uden restriktioner."

Hvordan differentierer du dig så fra andre kostvejledere?

"Jeg adskiller mig fra andre kostvejledere ved at gå meget op i min filosofi som nævnt foroven. Derudover gælder det ikke om for mig at tjene penge, men snarere om at skabe resultater, samt at lave mine klienters forløb til en rejse. Når mig og en klient er færdige med hinanden, så skal jeg gerne have givet så meget viden til min klient, som personen føler den har haft behov for, så de selv kan vedligeholde de tilpassede ændringer til deres livsstil. Hvis min klient med det samme falder tilbage til udgangspunktet efter vores samarbejdsophold, så ser jeg det lidt som min fejl. Jeg forsøger altid at give mine klienter lidt mere end de forventer."

Spar penge og undgå dyre kosttilskud

Hvordan spiser du typisk i løbet af en dag?

"Det er lidt svært at beskrive, da jeg spiser meget varieret. Jeg tæller nemlig kalorier, og bruger en app, som hedder Myfitnesspal. Det kan alt sammen lyde lidt fanatisk, men for mig hjælper det mig til at kunne spise, hvad jeg vil i løbet af en dag, så længe jeg overholder mit kalorieindtag og rammer nogenlunde indenfor mine macros."

"Typisk får jeg dog:
Morgenmad:
Havregryn + proteinpulver + 1 stk. frugt/bær + Bodylabs zero topping + 1 shot koldpresset ingefær + lidt mørk chokolade eller nødder

Middagsmad:
100-150g ris, pasta, bulgur, quinoa, perlebyg, linser osv. + 100g kød + 150-200g groft grønt + olie, nødder, avocado, ost eller frø.

Eftermiddagsmad/snacks gennem dagen:
1 proteinbar, nødder, mørk chokolade, groft snack grønt eller 1 stor portion havregryn lignede min morgenmad

Spar penge og undgå dyre kosttilskud

Aftensmad:
100-150g ris, pasta, bulgur, quinoa, perlebyg, linser osv. + 100g kød + 150-200g groft grønt + olie, nødder, avocado, ost eller frø.

Natmad:
100-200g græsk yoghurt + frugt + evt. proteinpulver + nødder eller havregryn.

Post-workout:
Afhængig af om jeg gainer eller cutter, så 5g L-leucin, 5g kreatin, 6g BCAA + 150-200g maltodextrin, hvis jeg gainer, ellers så noget frugt eller juice.

Som sagt så varierer det utrolig meget, hvordan jeg spiser. Ingen dage er ens, men det minder lidt om ovenstående."

Hvilket træningsprogram kører du, til at omsætte alt det ovennævnte mad til muskler?

"Jeg laver selv mine træningsprogrammer, men kører typisk 3- eller 4-split programmer. Her veksler jeg mellem det man kalder accumulation og intensification. Altså hvor man periodevis kører med højere gentagelser, flere øvelser, hvorefter man kører med lave gentagelser og færre øvelser. Fælles for alle mine træningsprogrammer er dog, at de er simple og har et enormt fokus på basisøvelser fremfor en masse isolationsøvelser i maskiner osv."

Hvad er så dine favoritøvelser?

"Den er svær, men hvis jeg skulle vælge en til hver muskelgruppe ville det være:
Bryst: den gode bænkpres
Ryg: pull up neutral grip eller en bent-over row
Ben: Squat – never to miss.
Skulder: Lateral raises
Biceps: EZ-bar curl reverse grip
Triceps: Dips
Mave: Cable AB-crunch
Læg: Seated calf-raise"

Hvad er din træningsfilosofi?

"Min træningsfilosofi er, at der skal være fokus på basisøvelserne. Derudover er det også gået op for mig over den sidste tid, hvor vigtigt det er at være stærk. Derfor er jeg kommet til at holde meget af, at kører med 2-4 reps og lave meget tung træning i forhold til altid let træning. Det altid fedt at kunne flytte nogle kilo. Samtidig går jeg meget op i, at man laver øvelser rigtigt, og hellere sætte lidt mindre vægt på for at kunne aktivere musklen til vækst fremfor blot at flytte vægten fra A til B – hvilket alt for mange gør uden at tænke på, hvilke muskler de rent faktisk aktiverer. Selvfølgelig går jeg også meget ind for at presse mig selv, og stopper ikke, når det begynder at brænde lidt."

Hvad er dine rekorder i bænkpres, squat og dødløft?

"Jeg har aldrig lavet maks. løft, samt altid lavet den slags singler eller double som er en del af et workset. Derudover benytter jeg mig meget af tempomanipulation, som også påvirker hvor meget jeg kan løfte. Men som en del af mine workset har jeg lavet: 2 x 112,5 i bænkpres med tempo 4010, 2 x 120 i squat med tempo 4010, og dødløft har jeg taget 2 x 150 i sin tid. Ikke imponerede, but I’m working on it."

Citat
"Jeg er vild med at træne. Det har jeg så heldigvis formået at kombinere med en passion for ernæring og sundhed, samt en konstant higen efter at blive klogere på træning, og at forbedre mig selv."

Hvilke kosttilskud bruger du så selv og hvilke mærker?

"Jeg forsøger så vidt muligt at holde mit brug af kosttilskud på et minimum, men bruger:

Bodylab Whey 100 (Det bedste proteinpulver i vores test)
Bodylab Caffeine
Bodylab Kreatin
Bodylab L-leucin
Bodylab ZMA (I perioder. Prøver at finde ud af, om jeg mærker en forskel)
Omega-3
Carbs

AML Pre-workout (Hvis den skal have lidt ekstra)

Purepharma: D3

Dét ligesom min faste stack."

Hvilke kosttilskud vil du anbefale andre?

"Hvis man har behov for ekstra protein, som samtidig skal være af god sammensætning samt billigt, så proteinpulver. Derudover så koffein, kreatin, omega-3 og D-vitamin. Som sagt går jeg meget ind for kun at bruge kosttilskud, som har en dokumenteret virkning. Det er alt for let at købe sig fattig i diverse mirakel-kosttilskud. Træning, den rette kost og vilje er den eneste rigtige vej frem."

Spar penge og undgå dyre kosttilskud

Hvor ofte drikker du alkohol?

"Det lidt svært at sige. Jeg gør det faktisk, når det passer mig. Jeg tror dog ikke, at jeg drikker mig fuld mere end 6 gange om året. Jeg nyder i ny og næ en enkelt i form af øl eller vin med mine venner, til begivenheder eller med familien blot for hyggens skyld. Det er dog sjældent, at jeg ender med at drikke mere end 1-2 glas. Jeg tager også nogle gange i byen med vennerne, men uden at drikke, men nyder og deltager blot i selskabet."

Vi har skrevet en artikel til dig, hvis du sidder og gerne vil vide mere om effekterne af alkohol på din styrketræning.

Hvad er dine 3 favorit øvelser?

Bænkpres, squat og pull-ups.

Hvor ser du dig selv om 5 år?

"Om 5 år har jeg bachelor i Global Nutrition and Health, og jeg er muligvis gået i gang med en kandidat, som godt kunne være indenfor Human Nutrition. Derudover har jeg fundet et arbejde, hvor jeg kan bruge min nye viden og kompetencer inden for sundhed til at fremme sundhed på en eller anden måde. Måske jeg er startet op som selvstændig igen? Det svært for mig at sige. Jeg ved dog blot, at jeg arbejder med sundhedsfremme."

Hvad er dine mål med din træning?

"Mine mål med min træning er hovedsageligt hypertrofi dvs. muskelforøgelse. Jeg forsøger at få en så æstetisk krop som muligt i forhold til, hvad mit kropsideal selvfølgelig er. Hvilket jeg også forsøger at opnå igennem at blive stærkere. Jeg er vild med at træne. Det har jeg så heldigvis formået at kombinere med en passion for ernæring og sundhed, samt en konstant higen efter at blive klogere på træning, og at forbedre mig selv. Der ingen tvivl om, at det her ikke blot er en midlertidig rejse for mig, men en livsstil."

Fakta
Mads er uddannet kostvejleder og har til dagligt sit eget firma, Health By Balance

Hvad er dit stærkeste og svageste punkt rent fysisk?

"Mit svageste punkt er nok min ryg og mine arme, da jeg ikke synes der er nok masse på dem. Specielt mine arme døjer jeg en del med ikke at kunne få til at gro, men det har hjulpet på det sidste med ekstra fokus på dem. Et af mine stærke punkter er mit bryst, da jeg aldrig rigtig har skulle træne det særligt meget for at det ville gro. Ligeledes gro mine ben og lægge meget let, så det ser jeg også som et par af mine efterhånden stærke punkter. Jeg er dog langtfra tilfreds endnu, og skal have noget mere masse over-all."

Vi er mange der har svært ved at holde os til vores kostplan, har du et godt råd til hvordan man holder sig til sin diæt?

"Gør dig selv den tjeneste, at sæt dig ind i tingene. Lær at forstå, at det ikke handler så meget om valget af de enkelte fødevarer, men mere mængderne i forhold til hvor aktiv du er, eller hvad dit mål er. Spis varieret. Lad være med at holde dig til én fast plan hele tiden. Hvis du spiser det samme hele tiden, så kører du højst sandsynligt også træt i det. Stil spørgsmål. Det helt okay at sætte spørgsmålstegn ved alle de forskellige diæter, og alt den bull-shit der findes om ernæring ude i samfundet. Der er utrolig meget som kompliceres i forhold til, hvor simpelt det egentligt er. Sidst, men ikke mindst. Få lavet/lav en kostplan, som PASSER ind i din hverdag. Få ikke lavet en som dikterer dig til at spise 6 gange om dagen, hvis du kun har tid/lyst til 3. Det er til dig, så det drejer sig om dine behov."

Har du 3 "guldkorn" der har hjulpet dig med din træning?

  1. "Læg en plan for din træning. Hold styr på, om du gør fremskridt. Dvs., om du bliver stærkere."
  2. "Vær målbevidst, engageret og konsistent. Hvis du går halvt ind i noget, så får du også kun halve resultater."
  3. "Tro aldrig, at du ved alt, hvad der er at vide om træning og ernæring. Du kan altid lære noget nyt – det gør jeg. Hele tiden."

Suplab siger tusind tak til Mads for interviewet!

Du kan smutte ind på hans Facebook side, Health By Balance, og få gode råd om kost og træning.

Hvad synes du om vores interview? Var der noget som manglede eller har du en idé til den næste person vi skal interviewe? Så lad os høre i kommentarfeltet. 

Gem

Gem

Gem

Gem

Skriv en kommetar