Hvornår bør jeg give mit barn vitaminpiller?

Læs meget mere i artiklen herunder.


Mens nogen børn spiser alt, er andre børn mere kræsne og selektive omkring deres mad. Det kan derfor være fordelagtigt for nogle børn at få sine vitaminer på anden vis end gennem mad for at sikre sig, at barnet får den næring og energi – for ikke at tale om de rette forudsætninger for at vokse og trives – det har brug for.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen står bag en lang række råd og anbefalinger til, hvordan du bedst muligt sørger for, at dit barn får den rette mængde vitaminer hver dag.

Først og fremmest bør du give dit barn under 4 år et D-vitamintilskud på 10 mikrogram dagligt. Dette kan du gøre i form af d-dråber, der kan gives på en ske eller direkte i munden. Det er vigtigt at notere, at der kan være andre anvisninger for børn der er født for tidligt. Hvis dit barn er født for tidligt, bør I derfor altid følge de anvisninger I får udstukket af sygehuset og neonatal-afdelingen.

Når barnet er over 4 år, kan det være fornuftigt med et tilskud D-vitamin i vinterhalvåret. Dette anbefales desuden også til voksne.

Hvornår er det godt at give sit barn multivitamin?

Generelt anbefales det ikke at give sit barn multi-vitaminpiller, men der kan selvfølgelig være faktorer der gør, at det kan være en god idé alligevel.

Hvis barnet spiser en sund og varieret kost, har det ikke behov for nogen tilskud af hverken vitaminer eller mineraler – dog med undtagelse af D-vitamin, som er meget svært at få dækket gennem kosten. Kræsne, småtspisende børn og personer med allergier kan have behov for et vitamintilskud. Det er altid en god idé at rådføre sig med en læge eller sundhedsplejerske inden du giver vitamintilskud til dit barn.

Vær opmærksom på indholdet i multi-vitaminpiller

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilke vitaminer der er i den multivitamin du giver dit barn. I de fleste multivitaminpiller er der D-vitamin. Hvis det er tilfældet i dem du har stående derhjemme, må du ikke også give dit barn D-dråber, da du i så fald giver dobbelt dosis.

Du bør tidligt give dit barn multivitaminer fra det er 1,5 år. Her kan du give vitaminerne som tyggetabletter.

Kostmagasinet.dk har lavet en test af 5 forskellige multivitaminer. Fælles for dem alle er, at de er fremstillet med udgangspunkt i børns ernæringsbehov, så de bedst muligt kan støtte barnets vækst og udvikling.

Vitaminernes funktioner

De fleste multivitaminer indeholder både A-, B-, C-, D- og E-vitaminer, ligesom flere af dem også indeholder calcium, zink og jern, der er nogle særdeles vigtige mineraler. Mens A-, D- og E-vitaminer er fedtopløselige, er B- og C-vitaminer derimod vandopløselige.

Hvert vitamin har deres egen unikke funktion for kroppen. Det er derfor vigtigt at være dækket ind med dem alle for at sørge for en krop i trivsel. A-, C- og D-vitamin hjælper med at opbygge og vedligeholde muskler, knogler, slimhinder og hud, mens B-vitaminer omdanner kulhydrater, fedt og proteiner til energi. Både C- og E-vitaminer har desuden en positiv indvirkning på immunforsvaret.

Hvis du er i tvivl om dit barn får de rette vitaminer og mineraler er det altid en god idé at rådføre sig med en læge eller anden fagperson. De kan hjælpe dig med, hvordan du bedst muligt får dækket dit barns behov.

Rate this post

Skriv en kommetar