Hvad er folsyre og hvorfor bør man indtage det?

Læs meget mere i artiklen herunder.


Folsyre er et af B-vitaminerne og helt essentielt for dannelsen af røde blodlegemer og celledelinger [1]. Af sidstnævnte årsag er det især vigtigt for gravide at indtage rigelige mængder af folsyre, da mangel på vitaminet under graviditet kan medføre misdannelser i fostrets ryghvirvler og hjertefejl hos fostre. Ifølge sundhedsstyrelsen kan det være nødvendigt at bruge folsyre som tilskud, for at få tilstrækkeligt under graviditeten [2]. Men også uden for graviditet tjener folsyre en vigtig rolle. I de følgende afsnit bliver du guidet igennem, hvad folsyre er, kan og har af egenskaber.

Hvad er folsyre?

B-vitaminer får du fra fødevarer, og de bruges til at bygge kroppen op. Folsyre er B9, og det findes i næsten al mad. Særligt righoldig på folsyre er bælgfrugter (som ærter, bønner og linser), grønne grøntsager, lever og fuldkornsbrød. Som regel er det let at få al den folsyre, du skal bruge, bare ved at spise en normal diæt. Er du gravid eller har planer om at blive det, kan du dog øge dit indtag af folsyre for at sikre dig, da det bidrager til at udvikle barnets nervesystem og den generelle udvikling for barnet [3].

På mikroniveau bidrager folsyre til at omsætte aminosyrer og hjælper til ved dannelse af nukleotider, der er de byggesten, som RNA og DNA består af [3]. Som sagt er folsyre en vigtig del af mitoser, altså celledelinger, og det fremmer dannelsen af røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i kroppen. Mangel på vitaminet kan føre til anæmi, altså blodmangel.

Hvordan virker det?

Ved siden af at bidrage til dannelse af livets byggesten, kommer folsyre også i spil i kroppen på en række andre måder. Da det netop bidrager til celledeling, er folsyre en vigtig aktør i forhold til at danne væv i kroppen. Vævet til at læge sår og erstatte celler, der ikke kan holde så meget længere, bliver til takket være folsyre. Også i proteinsyntese spiller folsyre en fremtrædende rolle, da det sammen med B12- og C-vitaminer nedbryder, bruger og skaber nye proteiner. Proteiner som er helt essentielle for kroppens drift, herunder for stofskiftet.

 

Virker det på mig?

Folsyre virker på alle, og vi går alle rundt med vitaminet i vores krop. Allergi kan forekomme mod folsyre, der indtages som kost eller kosttilskud, og visse typer medicin kan stå i vejen for, at indtaget folsyre når sin fulde virkning, men de situationer til side er fordelene ved folsyre i forhold til dannelse af flere røde blodlegemer nogle, som alle kan høste. Mest oplagt er det for gravide at indtage vitaminet af førnævnte grunde, men også folk, der træner hårdt, kan have gode grunde til at indtage stoffet, da træning bruger folsyre, som så skal erstattes. Her skal du være opmærksom på der er mange andre lang bedre tiltag for at hjælpe din træning ift. kosttilskud – f.eks. fiskeolie eller proteinpulver.

Hvilke sundhedsfremmende effekter har folsyre?

Folsyre har forståeligt nok en række sundhedsfremmende effekter, da det er et essentielt vitamin for, at kroppen kan fungere. Blandt vitaminets mange fortrin kan nævnes:

  • Folsyre er en vigtig spiller, når det kommer til celledeling. Ved graviditet, hvor der sker en eksponentiel celledeling i fostret, er folsyre nødvendigt for at sikre, at delingen forløber, som den skal [2]. Atleter og andre, der træner intensivt, har også godt af at indtage store mængder folsyre, da træning reducerer mængden af folsyre i kroppen.
  • Generelt bidrager folsyre til at skabe flere røde blodlegemer, der atter gør, at mere ilt kan transporteres rundt i kroppen via kroppens arterier [1]. Omvendt kan kroppen også skaffe sig af med mere kuldioxid gennem venesystemet. Da folsyre netop sætter røde blodlegemer i omløb, mindsker vitaminet også risiko for blodmangel og højt blodtryk.
  • Ifølge sundhedsstyrelsen kan det forebygge misdannelse af hjernen og rygmarven hos børn, hvis det indtages under graviditeten [2].

Hvordan doserer jeg folsyre, og hvor ofte skal jeg tage det?

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende dosering til gravide: ”Kvinder indtager 400 mikrogram (uq) folsyre fra de overvejer graviditet og de først 12 uger af graviditeten” [2]. De 400 gram indtages dagligt [2].

Hvilke bivirkninger er der?

Tilskud af folsyre kan have bivirkninger knyttet til allergi. Ifølge NHS kan der være følgende bivirkninger [1]:

  • Kvalme
  • Manglende appetit.
  • Oppustethed
[1] https://www.nhs.uk/medicines/folic-acid/

[2]https://www.sst.dk/-/media/Viden/Graviditet-og-f%C3%B8dsel/Information-til-gravide/Kost-og-kosttilskud/Faktark-folsyre.ashx?la=da&hash=CB000784A1750388AC838391066A09AACB4BF40A

[3] https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/why-take-folic-acid-pregnant-spina-bifida

Skriv en kommetar