Fiskeolie under graviditet giver ’vikingebørn’ viser ny dansk forskning

Læs mere om undersøgelsen herunder


Fiskeolie under graviditet giver større børn ifølge ny forskning

Danske forskere offentliggjorde d. 04 september et interessant studie omhandlende fiskeolies påvirkning under gravidit, i tidsskriftet BMJ (British Medical Journal).

I forsøget blev 736 gravide kvinder delt op i 2 grupper:

  1. Den første gruppe modtog fiskeolie de sidste 3 måneder af graviditeten
  2. Den sidste gruppe indtog olivenolie som placebo.

Resultatet viste, at kvinderne som modtog fiskeolie dagligt (2,4 gram), i gennemsnit fik børn som vejede 0,4 kilo mere end gruppen der modtog placebo.

Konklusionen fra studiet var derfor, at fiskeolie under graviditet resulterede i en højere BMI hos børnene mellem 0-6 år, men ikke en forøget risiko for overvægt. Kropsbygningen hos de 6-årige børn, som havde fået fiskeolie, var karakteriseret ved en proportionel stigning i knoglemasse, og fedtprocent – dette signalerer at den generelle vækst hos et barn forøges med fiskeolie.

Hvorvidt dette er et sundhedstegn for børnene, kan ikke konkluderes ud fra undersøgelsen. Normal vækst viser dog at barnet generelt er sundt, ifølge Sundhed.dk.

Studiet viser også at børnene, hvis mor fik fiskeolie, i gennemsnit blev 2 dage længere i maven og vokser derfor ekstra. Denne faktor har forskerne dog taget højde for i undersøgelsen og når til samme resultat: Fiskeolie giver større børn sammenlignet med dem i kontrolgruppen.

Ingen tegn på bivirkninger

Tidligere studier har ikke kunnet bevise, at der skulle være bivirkninger ved brug af fiskeolie i disse doser. Det er først ved store doser, at personer kan opleve sure opstød smagende af fisk, hvilket dog er en harmløs bivirkning.

Holder løbende øje med børnene

Forskerne vil fortsætte med at studere effekterne, for at se udviklingen, samt hvilke andre følger det har på børnene. Projektet har får bevilget ekstra 30 mio. kroner fra Lundbechfonden, til videre undersøgelse af børnenes udvikling.

Fiskeolie igennem kosten kan give samme resultat

Består din kost allerede af omege-3 rige madvarer, bør du kunne få samme effekt som testpersonerne i undersøgelsen. Er fisk ikke en del af din ugentlige kost, er fiskeolie et super supplement som udover større børn, har mange andre positive følger, såsom mindre sandsynlighed for hjertekarsygdomme, højere stofskifte og mange flere. Vil du gerne vide mere om fiskeolie, kan du læse vores fiskeolie guide her.

 

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/om-boern/boerns-udvikling/vaekst-hos-barnet/

https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3312.full

https://videnskab.dk/krop-sundhed/dansk-forskning-fiskeolie-i-graviditeten-giver-staerke-vikingeboern

Skriv en kommetar